Rituaal voor niet-vrijmetselaren 25-10-17

Open Rituaal voor Gasten geagendeerd door de gezamenlijke Drentse Loges in het Logebouw te Emmen op 25 oktober 2017.

Om 19.30 uur opende de voorzitter de bijeenkomst door iedereen welkom te heten en te zeggen dat de maçonnieke activiteiten in deze maand werden ingegeven door het feit dat in 1717 in Londen de eerste Constitutie voor Vrijmetselaren was vastgesteld. De inhoud van deze constitutie wordt in de reguliere Vrijmetselarij, wereldwijd, nog gebruikt naast de hedendaagse wetgeving. De vier Drentse Loges hadden de samenwerking gezocht mede vanwege het feit dat in deze provincie belangrijke Vrijmetselaren, tot vandaag, hun sporen hebben nagelaten. Het zijn Johannes graaf van den Bosch, als oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid en Z. K. H. Prins Frederik van Oranje- Nassau als eerste voorzitter van het college van toezichthouders van deze Maatschappij. Prins Frederik was 65 jaar Grootmeester-nationaal van de Nederlandse Vrijmetselarij.

In het kader van de bedoelde activiteiten was op 7 oktober 2017 in Assen reeds de dag een Dag van de Verbinding” gehouden. Meerdere deelnemers aan deze bijeenkomst waren ook nu onder de aanwezigen. Ook werd een week later in Assen open dag gehouden. Op het programma staat nog een Openbare Comparitie op 31 oktober in het logegebouw van Assen met als thema: “Vrouwen als vrijmetselaren aan het werk”. Mogelijk behoort een loge van vrouwen tot de mogelijkheden.

Vervolgens werd een ieder uitgenodigd aan de arbeid te gaan. De uitvoering van het speciale rituaal was omstreeks 20.25 uur afgerond. Alles verliep naar behoren.

Na een pauze van ca. 30 minuten volgde een gedachtewisseling, waarbij allen in een kring waren gezeten. De deelnemers reageerden zoveel mogelijk op de vragen of opmerkingen van de ander. Hierdoor ontstond in de meest optimale zin een goede uitwisseling van gedachten. Een groot aantal personen was deelnemer aan dit vitale onderdeel.

Meerdere gasten spraken hun erkentelijkheid uit voor het feit dat men de mogelijkheid had van zeer nabij met de maçonnieke arbeid kennis te maken en voor de grote openheid die werd betracht.

Daar na ongeveer 30 minuten het stilzwijgen in de kring werd bewaard, sloot de voorzitter ook dit deel af en wenste allen een goede reis naar, hopelijk met een hart vol goede herinneringen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.