Ophef over kunstwerk van Vrijmetselaars op rotonde in Bilthoven

02-11-2017
DE BILT
– Een kunstwerk op een rotonde in Bilthoven veroorzaakt ophef. Het was een cadeau aan de gemeente van het Broederschap van de Orde van Vrijmetselaars. Maar niet iedereen is er blij mee. GroenLinks wil het kunstwerk onmiddellijk weg hebben.
 Foto: RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

Volgens de partij had de gemeente de gift helemaal niet mogen accepteren. “Het zijn de logo’s van de vrijmetselarij. Ik vind eigenlijk dat op dit soort rotondes geen plaats zou moeten zijn voor uitingen van een levensbeschouwelijke of een godsdienstige stroming”, zegt Henk Zandvliet van GroenLinks.
 

Daar is vrijmetselaar Hans Hukshorn het niet mee eens. Volgens hem heeft het kunstwerk niks met religie of wat dan ook te maken maar is het alleen om de goede band met de gemeente te benadrukken. “Bilthoven is een gemeente waar heel veel vrijmetselaren wonen. En waar al een jarenlange traditie bestaat tussen de gemeente en de vrijmetselarij.”
 Foto: RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

Het Broederschap wil dan ook graag in gesprek met GroenLinks om de partij ervan te overtuigen dat er geen verkeerde bedoelingen zijn. Overigens is de kans klein dat het kunstwerk ook daadwerkelijk wordt weggehaald. Een meerderheid van de partijen in Bilthoven heeft geen probleem met het cadeau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.