Gezinsblad Assen interview – Vrijmetselarij ‘Ken u zelven’

Foto Maurice Vos

Dit jaar bestaat de vrijmetselarij 300 jaar. Zaterdag houdt de loge aan de Esstraat in Assen open huis. Een interview met een ‘jonge’ vrijmetselaar.

ASSEN – De 54-jarige Gerjan Timmerman trad vijf jaar geleden toe tot de vrijmetselarij en de Asser loge Moed en Volharding. Via vrienden kwam hij in aanraking met de vrijmetselarij. ,,Wat mij vooral aantrok is het werken aan jezelf en de verdieping. Belangrijke kreet in de vrijmetselarij is: ‘Ken u zelven’. Daar ben je constant mee bezig. Wat mij in de broederschap ook aantrok is de verbinding met elkaar. Daarnaast spreken ook de rituelen mij aan. Die spraken mij ook in de profane (seculiere of niet-geestelijke, red.) wereld aan. Ik ben hervormd opgevoed. Een aantal zaken daarin spraken mij wel aan. Ik ben ook nog steeds lid, maar niet actief. Het kerkelijke, het geloven in iets meer, en het verbonden zijn met elkaar. Daar heb ik nog wel iets mee.”

God

,,Ik geloof ook wel dat er iets als een hogere macht is, maar ik koppel dat niet meer aan het begrip ‘god’ zoals mij dat als kind is bijgebracht op de zondagsschool. Ik heb nog niet het gevoel dat ik me bij de kerk moet uitschrijven. Ik vind ook dat de kerk nog goede dingen doet. Bijvoorbeeld als het gaat om de zorg voor elkaar.” Een belangrijk verschil tussen vrijmetselarij en religies is het duidelijke beeld van god, vindt Timmerman: ,,De vrijmetselarij laat de broeders daarin vrij. Een ieder vormt zijn eigen levensbeschouwing. Iedereen is ook welkom, ook andere religies. Mensen vanuit verschillende achtergronden zijn lid van de vrijmetselarij.”

Geheimzinnig

Over de vrijmetselarij heerst nogal eens een geheimzinnig beeld. Onterecht vindt Timmerman. ,,Die geheimzinnigheid heeft veel met onze oorsprong te maken en het feit dat de vrijmetselarij een inwijdingsgenootschap is. En zo heel geheimzinnig is het ook allemaal niet. Voor mijn vrouw hoef ik ook geen geheimen te hebben. Anders weet ik ook niet of ik er wel bij had gewild. Dat zou niet goed voelen.
We doen er tegenwoordig veel aan om dat geheimzinnige beeld bij te stellen. In ons museum in Den Haag is bijvoorbeeld ook een filmpje van een inwijdingsritueel te zien. Dat zou tien jaar geleden ongehoord zijn. We houden tegenwoordig ook regelmatig open dagen. Ik denk dat het goed is dat er meer openheid komt. Wij willen van die geheime sfeer af. We willen toegankelijker worden, anders is ook de stap om lid te worden te groot.”

Vrouw

De vrijmetselarij is grotendeels een mannenbolwerk. Ook daar is wel beweging in waar te nemen vertelt Timmerman. ,,Er zijn tegenwoordig ook vrouwenloges en gemengde loges. Ik denk ook dat dat goed is. Wij werken elk jaar met een thema en dit jaar is dat ‘vrouw’. De maatschappij verandert en de vrijmetselarij moet ook kijken waarin ze mee wil veranderen. Daar praten we veel over. Moet je ritualen aanpassen? Hoe open kunnen we zijn? Ik denk dat het een goed proces is.”

Relevant

Volgens Timmerman is de vrijmetselarij zeker nog relevant in deze tijd. ,,De vrijmetselarij is een plek voor bezinning en verdieping en dat is een mooie tegenhanger van de dagelijkse drukte. Je wordt echt stilgezet bij een aantal zaken, ik vraag mij af of ik dat zou doen als ik geen lid zou zijn.”

Maconnieke banksessies

Dit jaar bestaat de vrijmetselarij 300 jaar. Afgelopen zaterdag werd daar al bij stil gestaan met een bijeenkomst met verschillende levensbeschouwelijke stromingen in hotel Van der Valk. Aanstaande zaterdag 14 oktober houdt de loge in Assen open dag. Van 11.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom en kunnen bezoekers een indruk krijgen wat de vrijmetselarij inhoudt. Verder houdt de loge zogenaamde maçonnieke banksessies waarbij je op een ongedwongen manier in gesprek kunt met een vrijmetselaar, gewoon op een bankje in het park. Dat kan deze week nog op donderdag 12 en vrijdag 13 oktober in de namiddag tussen 16.00 uur en 17.00 uur op de Brink voor het Drents Museum. Gerjan Timmerman is één van de vrijmetselaars met wie in gesprek gegaan kan worden. ,,Volgende week vrijdag zit ik een uurtje op een bankje voor het museum en kunnen mensen met mij in gesprek. Dat vind ik ook mooi om te doen. Het geheimzinnige moet eraf.”

Maurice Vos.
Foto Maurice Vos.

Bron: Gezinsblad -Assen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.