Bank Wilhelminapark Meppel geschonken door Vrijmetselaarsloge Humaniteit

In het kader van 250 jaar Vrijmetselarij in Nederland is in oktober 2006 door Vrijmetselaarsloge Humaniteit een bank geplaatst in het Wilhelminapark in Meppel.

Bank Loge Humaniteit in Wilhelminapark Meppel (foto H.Haak)

Bericht Asser journaal 05-10-2006:
Met de plaatsing van een bank langs het Pieterpad op het Balloërveld is donderdagmiddag in Drenthe het startsein gegeven voor de viering van 250 jaar vrijmetselarij in Nederland. In gezelschap van leden van de Asser loge Moed en Volharding, de heer Bakker namens de organisatie van het Pieterpad, en enkele leden van de Emmer en Meppeler loges droeg de Asser voorzitter M. Assies de bank over aan de heer Postma van Staatsbosbeheer.
De groene bank met poten bestaande uit de twee belangrijkste symbolen van de vrijmetselarij, namelijk de passer en winkelhaak, naar ontwerp van Ir. Bob Groen, werd stevig verankerd langs een zandpad op de heide geplaatst. In totaal worden vier van deze banken langs het Pieterpad in Drenthe geplaatst, elkeen door de vier loges die Drenthe rijk is.

Reizen is namelijk ook  een thema dat  in de gebruiken binnen de vrijmetselarij steeds weer terugkomt. Ten tijde van de kathedralenbouwers reisden de vrije metselaren van werkplaats naar werkplaats om nieuwe ervaringen op te doen en zich meer te bekwamen in het bewerken van stenen beelden.

En zo wordt de link gelegd naar de moderne reiziger langs het Pieterpad die ter ontspanning zijn weg vindt door het veld. De banken moeten een plaats zijn om even uit te rusten zoals ook de vrijmetselaarsloges beogen onder andere een rustpunt te zijn in een hectische samenleving.

Al enkele eeuwen zijn vrijmetselaren actief in Nederland en met de oprichting 250 jaar geleden van de groot loge ( overkoepelend orgaan),vindt er een aantal festiviteiten plaats. Zo openen alle loges op zaterdag 7 oktober de deuren van hun verenigingsgebouwen.
Ook de Asser loge, die zelf recentelijk nog zijn  125-jarig bestaan vierde, houdt zaterdag aan de Esstraat 42 A Open Huis. Later in de maand wordt er in Meppel voor de Drentse loges een speciaal concert gegeven.

De bank is ontworpen door Bob Groen.
Hij was lid van Loge Moed en Volharding in Assen en is 14 januari 2012 overleden.
Bob Groen werkte vele jaren bij de provinciale planologische dienst en maakte in 1978 de gijzeling van het provinciehuis door Molukkers mee. Hij raakte toen gewond.
Als kind zat hij gevangen in jappenkampen. Zijn ervaringen beschreef hij in het boek ‘Jongens van Baros 6’, dat in 2002 door het Drentse Boek is uitgegeven. Ook was Bob Groen jarenlang voorzitter van de Bond Heemschut in Drenthe. Hij is 81 jaar geworden.