Vrijmetselaarssymbolen uit de klassieke oudheid onthuld – Lezing 02-11-13

Taal en teken. Vrijmetselaarssymbolen uit de klassieke oudheid onthuld – lezing door Dr. H. Schoonhoven : Loge Humaniteit te Meppelloge logo

Wanneer: 2 november 2013 @ 11:00 – 13:00
Waar:Schouwburg Ogterop Meppel
Kosten: € 2,50 p.p. incl. koffie/thee/fris
Contact:H. Kooiker

Lezing 4 uit de lezingencyclus van het 100 jarig bestaan van de Vrijmetselaarsloge Humaniteit te Meppel
Datum 2 november 2013
Onderwerp: Taal en Teken, Vrijmetselaars symbolen  uit de Klassieke Oudheid onthuld!
Spreker:  Dr. Henk Schoonhoven

Dr. Henk Schoonhoven was tot 1992 universitair docent bij de vakgroep Griekse en Latijnse Taal en Cultuur aan de Rijks- universiteit Groningen waar hij in1980 promoveerde. Naast wetenschappelijke publicaties en edities vertaalde hij ondermeer de Aeneïs van Vergilius en de Octavia (op naam) van Seneca.Sinds 1992 verzorgt hij voor de Seniorenacademie (Hovo) Groningen, Friesland & Drenthe cursussen op het gebied van de antieke cultuur in de ruimste zin zoals algemene inleidingen in de cultuur van Griekenland en Rome, lectuurcolleges van antieke auteurs (in vertaling) en mythologie. Voor hem is de doorwerking van de Klassieke Oudheid en het grensvlak van godsdiensthistorie en met name de Jungiaanse psychologie een inspiratiebron en bijzonder aandachtspunt ten aanzien van de Vrijmetselarij.

Achtergrondinformatie:

Wij herkennen zonder moeite bepaalde tekens als wij bijvoorbeeld op een station of in een ziekenhuis lopen. Daar zijn tekens eenduidig – en ze moeten dat ook zijn. Maar tekens kunnen door persoonlijke ervaringen en indrukken verschuiven naar een emotionele beleving. Dan bewegen ze zich in de richting van een symbool.

Onderwerp van deze lezing is de verkenning van symbolen die in de Vrijmetselarij gangbaar zijn en die bij buitenstaanders vaak enig onbehagen oproepen, zoals bijvoorbeeld de passer en winkelhaak en het zogenaamde Alziend Oog.

Dr. Henk Schoonhoven zal u toelichten hoe deze symbolen vanuit de Klassieke Oudheid via de Renaissance deel zijn gaan uitmaken van de Europese cultuur – en daarmee van de Vrijmetselarij.

Door zijn grote kennis van de antieke taal en cultuur én van de vrijmetselarij, is Henk Schoonhoven als geen ander in staat om deze verbintenissen te duiden en u op aansprekende wijze te verklaren.

Bron: dezinzoekers.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.